potrawy na wesele

Planujemy menu - jak dobrać potrawy na Wasze wesele?

Źródło: wilczkiewicz.com

Wybór weselnego menu należy do tych trudniejszych organizacyjnie etapów planowania uroczystości. Musicie zadbać o to, aby jedzenie było smaczne, różnorodne, a także odpowiednio podane. Jak zaplanować menu weselne, aby zrealizować te cele?

Ilość nakryć a cennik menu

Pierwszym krokiem, który musicie wykonać, jest określenie, ile osób będziecie gościć na weselu. Do tej liczby dodajcie również członków zespołu muzycznego, którzy również uczestniczą w posiłkach. Łączna liczba tych osób będzie stanowiła podstawę do obliczenia kosztów menu, gdyż ceny z reguły przeliczane są na osobę.

Wiele firm oferuje rabaty dla wesel o większej ilości osób. Dopytajcie o nie firmę, u której będziecie zamawiać menu. Może się okazać, że przy zaproszeniu dodatkowych 5 osób łączny koszt menu obniży się o 10-15%.

Gdzie zamówić menu weselne?

Wiele sal weselnych ma w swojej ofercie również catering weselny. Jeśli jednak nie chcecie skorzystać z usług gastronomicznych sali weselnej lub lokal ten nie oferuje tego typu usług, możecie wynająć firmę cateringową do obsługi uroczystości. Czym się kierować przy jej wyborze? Oto kilka wskazówek:

  • zapytajcie o opinię znajomych oraz rodzinę, poproście o rekomendacje osoby, które często bywają na uroczystościach weselnych,
  • zastanówcie się, czy sami mieliście okazję być na przyjęciu, na którym jedzenie przypadło Wam do gustu. Jeśli tak, spróbujcie uzyskać kontakt do firmy, która je przygotowała,
  • sprawdźcie referencje firm cateringowych, które bierzecie pod uwagę,
  • zapytajcie o tzw. test panel, czyli możliwość degustacji zamówionych dań na kilka tygodni przed weselem,
  • zapytajcie o możliwość rezerwacji cateringu w terminie Waszego wesela.

Po zgromadzeniu powyższych informacji, czas na wytypowanie firmy, której zlecicie catering. Zanim to nastąpi, umówcie się na spotkanie z 2-3 firmami, które zrobiły na Was najlepsze wrażenie. Podczas spotkania ustalcie następujące kwestie:

  • jakie style menu oferuje firma (tradycyjne, nowoczesne, orientalne, kuchnię europejską, azjatycką etc.),
  • czy cena obejmuje tylko przygotowanie dań czy również obsługę?
  • czy w cenę wliczone są ciasta, owoce, woda oraz soki?
  • czy w cenę wliczony jest dowóz jedzenia, jeśli nie będzie ono przygotowywane na miejscu?

Rezerwację firmy cateringowej zaplanujcie na 6 miesięcy przed ślubem.

Inną możliwością przygotowania menu weselnego jest wynajęcie kucharzy. Jest to rozwiązanie tańsze niż zamówienie menu w lokalu, gdzie odbędzie się wesele bądź w firmie cateringowej. Musicie natomiast liczyć się z tym, iż będzie to dla Was bardziej czasochłonne, gdyż prawdopodobnie to do Was będzie należał zakup produktów i dostarczenie ich kucharzom.

Ilość dań na stołach

Ilość jedzenia na weselu uzależniona jest nie tylko od liczby gości, ale również od czasu trwania uroczystości. Przy weselu, które przewidziane jest na 12 godzin, zaplanujcie 4-5 ciepłych posiłków. Jeśli planujecie przyjęcie na około 6 godzin - 2 ciepłe dania w zupełności wystarczą. W przypadku głównego dania na ciepło, czyli obiadu, na jedną osobę liczy się 1 talerz zupy, 2 porcje mięsa oraz ok. 200g dodatku (np. ziemniaków czy klusek).

Oprócz dań na ciepło, w menu weselnym powinny znaleźć się:

  • przystawki,
  • zakąski,
  • ciasta i desery,
  • owoce.

Pamiętajcie o tym, iż jedzenia na weselu nie może dla gości zabraknąć. Każda osoba powinna mieć możliwość skosztowania wszystkiego, co serwowane jest na stołach.

Nadwyżkę jedzenia możecie zapakować do specjalnych pojemników i zabrać do domu lub rozdać sąsiadom oraz znajomym, którzy w weselu nie uczestniczyli.

Wybór menu weselnego

Wybór konkretnych dań na wesele nie jest łatwy. Planując menu musicie wziąć pod uwagę wiele elementów, dzięki którym sprostacie oczekiwaniom gości i jednocześnie unikniecie błędów organizacyjnych. Oto one:

  • dostosujcie menu do stylu uroczystości - jeśli Wasze wesele będzie w tradycyjnym stylu, podajcie dania kuchni staropolskiej. W przypadku wesela nowoczesnego, postawcie na menu bardziej ekstrawaganckie, nawiązujące do kuchni innych krajów czy kultur,
  • zadbajcie o różnorodność dań - goście powinni mieć do wyboru kilka propozycji dodatków, sałatek czy napojów,
  • zapewnijcie menu dla wegetarian - goście, którzy nie jedzą mięsa, powinni w każdym daniu mieć możliwość wyboru alternatywnego składnika bez mięsa,
  • uwzględnijcie dania dla osób ze skłonnościami do alergii pokarmowych oraz różnymi schorzeniami - dobrym pomysłem będzie poproszenie gości o informację o nietolerancjach pokarmowych zanim zaczniecie planować menu weselne,
  • przygotujcie menu dla dzieci - dla najmłodszych gości zaplanujcie dania lekkie, mniej przyprawione oraz w mniejszych, łatwiejszych do spożycia kawałkach,
  • zadbajcie o odpowiednie podanie dań - posiłki powinny być podawane uroczyście i odświętnie, a przede wszystkim w sposób estetyczny oraz zgodny z zasadami savoir-vivre.

Kolejność podawania dań na weselu

Kolejność serwowania posiłków podczas Waszej uroczystości ma niezwykle duże znaczenie. Nie tylko wyznacza pewien porządek imprezy, ale również pozwala uniknąć sytuacji, gdy goście nie będą mieli możliwości skosztowania poszczególnych potraw. Pamiętajcie, aby zachować następującą kolejność podawania dań:

Obiad: jest pierwszym ciepłym posiłkiem podawanym na sali weselnej. Zwykle składa się z zimnej przystawki, dania głównego oraz deseru. Na jego spożycie zaplanujcie ok. 1,5 godziny.

Tort: jeśli nie zdecydowaliście się na jego podanie po północy, zaserwujcie go po pierwszym ciepłym posiłku.

Zimne przystawki, słodycze: serwujcie je na stołach aż do kolacji. Jeśli po pierwszym posiłku nie podaliście tortu weselnego, zaplanujcie w tym czasie jakąś kulinarną atrakcję, np. fontannę z czekolady czy tzw. tematyczny stół.

Kolacja: powinna również składać się z ciepłego posiłku. Pamiętajcie, aby nie podawać na kolację dań przygotowanych z tych samych składników co obiad.

Zimne przystawki, słodycze: po kolacji na stół powinny wrócić uzupełnione półmiski i patery z przystawkami oraz słodkościami.

Ciepły posiłek: po północy, czyli po oczepinach podajcie kolejny ciepły posiłek, w wersji lżejszej niż wcześniej podawane dania na gorąco. Ostatnie danie na gorąco ma za zadanie wzmocnić gości i dodać im energii do dalszej zabawy.

Planując kolejność serwowania dań, pamiętajcie o kilku zasadach:

  • dania na ciepło powinny być podawane co ok. 3 godziny,
  • w pierwszej kolejności posiłek na stół powinni otrzymać Państwo Młodzi, rodzice, świadkowie oraz dziadkowie,
  • zespołowi muzycznemu należy podać posiłki przed gośćmi. Dzięki temu zespół będzie gotowy do grania, zanim goście skończą jeść,
  • zadbajcie o to, aby zespół muzyczny był na bieżąco informowany o godzinie wniesienia posiłków. Nawet jeśli otrzyma on harmonogram, to mogą nastąpić pewne opóźnienia, wskutek czego zespół zacznie grać w momencie, gdy gościom zostanie podane jedzenie,
  • pamiętajcie o tym, aby nie planować żadnego posiłku na godzinę 24:00. Jest to czas zarezerwowany dla oczepin,
  • zapewnijcie odpowiednią ilość obsługi kelnerskiej. Na 10 gości powinien przypadać 1 kelner.

Napoje i alkohol

Podczas planowania menu weselnego pamiętajcie o napojach, zarówno tych bezalkoholowych, jak i na bazie alkoholu.

Napoje bezalkoholowe

Zadbajcie o to, aby na każdego gościa przypadły 3 litry napojów w postaci:

  • 1l. wody,
  • 1l. napoju gazowanego,
  • 1l soku.

Wodę można podawać z cytryną, lodem oraz świeżymi liśćmi mięty lub bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o napoje gazowane, może być to Coca-Cola, Sprite, 7Up, oranżada, lemoniada itp. Wśród soków najlepiej sprawdzą się pomarańczowe, jabłkowe oraz porzeczkowe.

Dodatkowo zapewnijcie gościom bez ograniczeń ciepłe napoje typu kawa czy herbata.

Alkohol

Przyjęło się, iż na jednego pełnoletniego gościa przypada 0,5l wódki. Zamawiając alkohol na wesele weźcie pod uwagę ten przelicznik, choć z reguły duża część wódki zostaje po uroczystości. Nie jest to jednak powód do zmartwień, gdyż możecie dogadać się z Waszym dostawcą, iż nadwyżkę alkoholu zwrócicie. Jeśli takiej możliwości nie będzie, możecie ją rozdać znajomym lub bliskim, którzy nie mogli uczestniczyć w weselu.

Oprócz wódki zapewnijcie gościom również inny alkohol. Na stołach powinno pojawić się wino (czerwone oraz białe, najlepiej sprawdzą się te półwytrawne): 0,5 l tego trunku na osobę w zupełności wystarczy. Często też, zwłaszcza w upalne dni, goście chętnie sięgają po piwo: 1l na osobę będzie odpowiednią miarą.

Jeśli chodzi o szampana, to podawany jest on wyłącznie do tortu weselnego. Planując jego ilość przyjmijcie, że na 1 butelkę przypada 7 osób.

Jeśli budżet Wam na to pozwala, możecie zorganizować na weselu pokaz sztuki barmańskiej. Będzie to ciekawa atrakcja dla koneserów mocniejszych trunków i jednocześnie urozmaicenie alkoholowego menu.

Podając alkohol na weselu, pamiętajcie o następujących zasadach:

  • wódka zawsze powinna być schłodzona do temperatury ok. 8-10 stopni. Jeśli istnieje taka możliwość, podawajcie ją w tzw. coolerach,
  • wódkę podaje się w momencie, gdy goście usiądą do stołu,
  • osoba dedykowana (z reguły starosta) powinien na bieżąco dbać o wymianę pustych butelek na pełne,
  • tylko osoby uprawnione powinny mieć dostęp do miejsca, gdzie przechowujecie alkohol,
  • wódkę podaje się w kieliszkach bez nóżki o pojemności ok. 20-60ml,
  • butelki z winem postawcie od razu na stole. Gdy zostaną opróżnione, wówczas należy je wymienić na nowe.

Korkowe na weselu

Korkowe to nic innego, jak opłata za otwarcie butelki alkoholu i obsługę. Dotyczy to alkoholu wniesionego na salę, a więc zakupionego przez Was gdzie indziej niż w lokalu. W praktyce właściciele lokali weselnych w różny sposób podchodzą do korkowego. Często wymagają opłaty w wysokości ok. 10-20% od wartości wniesionego alkoholu lub w granicach 10-15 zł za każdą butelkę.

Spotyka się również naliczanie opłaty za każdą otwartą butelkę. Jeśli planujecie zakup alkoholu na własną rękę, upewnijcie się, jakie zasady w tej kwestii obowiązują w lokalu, gdzie odbędzie się Wasze wesele. Może się okazać, iż koszt alkoholu wyniesie więcej niż byście za niego zapłacili, kupując go na miejscu.

Przykładowe menu weselne

Jeśli chodzi o menu weselne, do wyboru macie bardzo dużo możliwości. Wszystko zależeć będzie od tego, na jaki styl się zdecydujecie oraz jak wiele wariantów dań zamierzacie podać. Poniżej prezentujemy najbardziej popularne dania weselnego menu:

Pierwszy obiad:

Zupa: rosół, żurek, krem z borowików, krem z brokułów.

Danie główne: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, schab w sosie, kotlet mielony z pieczarkami, zrazy zawijane, udka pieczone.

Dodatki: ziemniaki z wody, pieczone ziemniaki, frytki, ryż, kluski śląskie.

Surówki: buraczki, surówka z czerwonej lub białej kapusty, bukiet warzyw, sałatka grecka, kapusta pekińska.

Deser: lody, ciasto, owoce, tort, fontanna czekoladowa.

Zimne przekąski:

półmisek wędlin, galaretka drobiowa, ryba po grecku, śledź, pasztet, jajka w majonezie, warzywa konserwowe.

Dania gorące:

barszcz z krokietem lub pasztecikiem, zupa gulaszowa, bigos, bogracz, szaszłyki, udka z kurczaka, boeuf strogonow, pieczone polędwiczki wieprzowe, golonko z kapustą zasmażaną.

Dania wegetariańskie:

barszcz z krokietem grzybowym, krem pomidorowy lub brokułowy, panierowany camembert, zapiekanka jarzynowa, szaszłyki z warzyw, pieczona papryka faszerowana, deska serów, sałatka owocowa.

Dodatkowe atrakcje kulinarne:

  • stół wiejski (staropolski): szynka, smalec, dzik pieczony, wędzone kiełbasy, bimber, ogórki kiszone,
  • płonące prosię,
  • fontanna czekoladowa.

Ustawcie na każdym stole jadłospis weselny wraz z planowaną porą podania poszczególnych posiłków.

Wybór menu na wesele w skrócie:

  1. Policzcie, ile jedzenia na wesele potrzebujecie.
  2. Wybierzcie firmę cateringową.
  3. Wybierzcie poszczególne pozycje menu.
  4. Zamówcie alkohol oraz napoje bezalkoholowe.
  5. Zaplanujcie kolejność podawania posiłków.
  6. Zdecydujcie, kiedy chcecie podać tort weselny.
  7. Zadbajcie o opakowania na nadwyżkę jedzenia po weselu.

Koszty:

Menu weselne: od 120 do 200 zł od osoby.
Menu na poprawiny: od 35-50 zł od osoby.
Stół wiejski: 500-700 zł.
Fontanna czekoladowa: ok. 400 zł.