KONKURS: Wygraj ekskluzywne kosmetyki Mary Cohr Zobacz
Zaktualizowaliśmy regulamin i politykę pry­watności. Jeśli posiadasz konto i chcesz w pełni z niego korzystać zaloguj się

Candy bar – wesele pełne słodyczy

Zwyczaj ten, jak i wiele innych atrakcji weselnych, przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych. Candy bary, bo o nich mowa, stają się coraz bardziej popularną formą podania słodyczy na przyjęciach. I nic dziwnego, bo amatorów słodkości nie brak pod żadną szerokością geograficzną, a już na pewno wśród najmłodszych.

Słodki stół na wesele

Candy bar to anglojęzyczne określenie wydzielonego na przyjęciu miejsca, gdzie znajdują się wystawione w atrakcyjny sposób słodkości. W Polsce istnieje wiele firm oferujących usługę organizacji takiego punktu; także niektóre domy weselne i restauracje mają go w swojej ofercie. Zazwyczaj obejmuje on: patery z muffinkami, desery w kieliszkach lub pucharkach, pralinki, tartaletki, bezy, wafelki, cukierki, lizaki, krojone ciasta czy pięknie udekorowane torty. Wspólną cechą łączącą candy bary jest atrakcyjna forma podania słodkości – często w istocie jest to „bar”, udający na przykład kolorowy sklep na kółkach, itp. Warto, aby dekoracja słodkiego stołu była spójna z motywem przewodnim wesela lub/i estetyką nawiązywała do dekoracji.

różowe babeczki na słodkim stole podczas wesela

Źródło: Słodki stół by Słodkie Ciasta Kasi

Ponieważ większość z nas „je oczami”, candy bar może stanowić jeden z najchętniej odwiedzanych przez łasuchów zakątków na przyjęciu. Warto, aby zlokalizowany był z dala od tańczących, ale i nie bezpośrednio przy bufecie z daniami na ciepło, jeżeli decydujecie się na taką właśnie formę cateringu weselnego. Dobrym rozwiązaniem jest zorganizowanie małej kawiarenki – przez ustawienie dosłownie kilku małych stołów z 2-3 krzesłami lub wysokich stolików bankietowych, zapewnicie gościom przestrzeń do pogawędek w mniejszym gronie, z możliwością podchodzenia do słodkiego stołu.

słodki stół

słodycze na słodkim stole

Candy barowe BHP

Największymi entuzjastami candy barów są oczywiście dzieci. Zapraszając je na wesele, przy planowaniu punktu ze słodkościami, niezależnie, czy skorzystacie z usługi, czy sami go zorganizujecie, warto pamiętać o kilku sprawach, aby zapobiec mniejszym i większym katastrofom.

  1. Wśród słodyczy nie powinno być tych, które zawierają silne barwniki – sztuczne i naturalne. Zapewniamy, że z tkanin zdecydowanie lepiej spiera się krem lub czekolada niż rozpuszczająca się kolorowa warstwa m&m’sów czy węży z lukrecji.
  2. Do słodyczy typu: żelki, cukierki marsh mallowsy potrzebne będą słoje lub inne naczynia, które stabilnie stoją na stole, a także łopatki do nakładania słodkości bez użycia palców. Zamiast miseczek czy małych talerzyków, do tych drobnych słodyczy świetnie nadają się małe papierowe lub foliowe torebeczki i coś do ich zaklejenia lub przewiązania.
  3. W candy barze nie powinny znajdować się żadne gorące przedmioty, na przykład podgrzewacze do czekoladowego fondue czy  świece – to oczywiście głównie z myślą o dzieciach. Także noże, ostre widelce czy wykałaczki nie powinny leżeć w pierwszych rzędach słodkiej ekspozycji.
  4. Słodkości zawierające alkohol także lepiej, aby miały swoje miejsce w tylnej części bufetu lub wyżej niż produkty wystawione głównie z myślą o najmłodszych.

słodki stół w stylu rustyklanym

Źródło: Słodki stół by Słodkie Ciasta Kasi

słodki stół w stylu boho

Źródło: Słodki stół by Słodkie Ciasta Kasi

Dla każdego coś dobrego

Korzystając z usługi firmy oferującej candy bary warto ustalić, na jakich słodyczach Wam zależy, na przykład ze względu na obecność na weselu dzieci, ale i na przykład w ramach ukłonu wobec seniorów, którzy docenią tradycyjne ciasta.

fioletowy słodki stół

Źródło: Słodki stół by Słodkie Ciasta Kasi

Dzieci z oferty słodkich stołów uwielbiają: cake popsy (małe pieczone ciastka nadziane na patyczek, wyglądające jak okrągłe lizaki), mini donuty, cukierki, żelki, gumy, lizaki, karmelowy popcorn i watę cukrową. Dorosłych na pewno ucieszą: mini eklerki, ptysie i beziki; praliny, muffinki, pucharki z musami o różnych smakach, efektowne małe torty, owocowe pucharki, bakalie. Dobrze sprawdzą się tu także małe kawałki ciasta wyeksponowane na piętrowych paterach lub ułożone na tacy – pojedynczo w papilotkach, co ułatwia nałożenie sobie słodkości na talerzyk.

dekoracje na słodkim stole podczas wesela

Ciekawym rozwiązaniem „naczynek” na łakocie dla dzieci są papierowe lub foliowe torebki, do których przytroczono długie tasiemki lub sznureczki. Dzięki temu dziewczynki mogą nosić przy sobie słodkie skarby w formie założonej przez ramię torebki – jak małe elegantki, a chłopcy jak naszyjnik stanowiący istne trofeum. 

Candy bar – cena

Koszt usługi zorganizowania candy baru jest zależy od liczby gości, asortymentu, a także rejonu, w którym odbywa się wesele. Najtańsza konkretna oferta, którą udało nam się znaleźć wśród firm oferujących kąciki słodkości, wiązała się z wydatkiem 400 zł. O najdroższej ofercie, jak w przypadku większości usług, nie ma co debatować, bo chcąc ugościć słodkościami gości wesela na przykład na 300 osób, możemy wydać na taki bufet nawet kilkanaście tysięcy złotych. Średnia cena słodkiego baru na wesele do 100 osób, w dużych miastach kształtuje się w okolicach 2000 zł. Podkreślamy jednak, że oferta podlega zazwyczaj indywidualnej wycenie.

Cake pops na słodkim stole

Własnymi siłami

Jeśli zależy Wam na oszczędności lub po prostu zorganizowanie candy baru sprawi Wam radość, spokojnie możecie zrobić to samodzielnie. Obliczając związane z tym koszty należy, poza samymi słodkościami, uwzględnić także: wynajem lub zakup szkła i sztućców, dekoracje (balony, girlandy, bibułki, papilotki, torebeczki na małe słodycze, serwetki, tacki, podstawki).

Czym bardziej uruchomicie wyobraźnię, na tym większe oszczędności przy planowaniu tej części budżetu weselnego możecie liczyć. Nas zafascynowały na przykład cienkie plastry pieńków drzewa z mchem pomiędzy paterami ze słodyczami, a także słoiki od weków obwiązane ozdobnymi wstążkami lub drucikami z nanizanymi na nie koralikami.

muffinki na słodkim stole podczas wesela

Źródło: Słodki stół by Słodkie Ciasta Kasi

Równie ciekawy efekt można osiągnąć, chcąc zorganizować candy bar w stylu glamour – do stworzenia wspaniałego efektu przydadzą się kwiaty, sznureczki pereł (sprzedawane w sieci „na metry”), czy przyklejone do szkła kryształki (także do dostania w internecie – za grosze). Do tego serwetki ze złotym zdobieniem, porcelanowe talerzyki i naczynia z wodą, w której pływać będą tealighty i płatki kwiatów. To wersja raczej dla dorosłych weselników, chyba, że dla dzieci zostanie wydzielona oddzielna strefa – ze względu na wspomniany wyżej aspekt bezpieczeństwa.  

tort weselny z babeczek

Oczywiste jest, że organizacją słodkiego kącika nie będziecie zajmować się samodzielnie w dniu ślubu, dlatego warto zaplanować wcześniej ustawienie poszczególnych elementów i zostawić instrukcję obsłudze wesela lub bliskim, którzy pomagają Wam organizować przyjęcie.

Dekoracje krzeseł na weselu