- 27.08.2022
- tort weselny
Nie jesteście zwolennikami kremowego tortu i zastanawiacie się, czy mimo tego powinien zagościć na weselnym stole? Zainspirujcie się mocnym zachodnim trendem – tortem z babeczek. Jest piękny, praktyczny i... niezwykle smakowity!
Słodkie konstrukcje z muffinów skradły serca nie tylko par młodych, lecz także ślubnych specjalistów. Coraz częściej wieże z małych babeczek zastępują tradycyjne torty, głównie ze względu na swoją oryginalność. Warto, żebyście i Wy rozważyli tę propozycję, ponieważ może stać się jednym z najbardziej uroczych akcentów na weselu.
Muffiny dla każdego
Klasyczne wielopiętrowe ciasto jest efektowne i pożądane. Goście są przyzwyczajeni do tego, że dobrze znany tort prędzej czy później pojawia się na sali, gdzie zostaje uroczyście pokrojony i rozdzielony przez parę młodą. Musicie być przygotowani, że przybyłe osoby mogą mieć wobec Was właśnie takie oczekiwania. W związku z tym wiele wież ułożonych z babeczek jest zwieńczonych małym symbolicznym torcikiem. Zalety muffinów są jednak niekwestionowane.
Przede wszystkim mogą być dosłownie wszystkich smaków! W przypadku zwykłego tortu istnieją ograniczenia – możecie zażyczyć sobie tyle kombinacji, ile będzie pięter ciasta. Tymczasem babeczki dają bezgraniczne możliwości, ponieważ tak naprawdę każda może być zupełnie inna i niekoniecznie kremowa. Wiele osób nie przepada za biszkoptem z bitą śmietaną, dlatego muffiny stanowią wspaniałe urozmaicenie.
Wszystkie mogą wyglądać tak samo, ale smakować inaczej. Być identyczne zarówno pod względem smaku, jak i prezencji. Albo każda z osobna może być indywidualnie skomponowana. Najlepiej jednak, gdy wszystkie łączy ten sam motyw – kolorystyka, zdobienia, charakterystyczne składniki.
Jak zrobić tort z babeczek?
Najbardziej okazale muffiny wyglądają na wielopiętrowych paterach (szklanych, ceramicznych, marmurowych), choć w zależności od stylistyki wesela można je też ułożyć na przykład na plastrach drewna.
Jeśli znacie kogoś o zdolnościach kucharskich, możecie poprosić go o spersonalizowane babeczki, jednak obecnie cukiernie mają bogate oferty muffinów zdobionych tak pięknie, że przypominają małe dzieła sztuki. Udekorowane misternymi akcentami z masy cukrowej i zabarwione jadalnymi barwnikami skradną serca gości. Mogą mieć masę suchą, mokrą (jak w brownie), być z nadzieniem, kremem, bakaliami, a także modnie ozdobione jadalnymi kwiatami. Najczęściej wybierane kolory to pastele: błękity, róże, szarości, beże, ale też tradycyjna biel czy tęczowe przełamanie schematów.
W ramach zabawnego detalu można w nie również powtykać karteczki z niespodziewanymi napisami (np. „Zjedz mnie”) lub bardziej romantycznymi (np. „Powiedzieliśmy TAK”).
Koniecznie ustalcie też z cukiernikami koszt tortu z babeczek. W zależności od trudności wykonania i indywidualnych wymagań cena jednego muffina może wzrosnąć, a całe zamówienie okazać się droższe od tradycyjnego tortu weselnego.
Cupcake w prezencie
Babeczki mogą również pełnić zupełnie inną funkcję. Często używa się ich jako oryginalnych jadalnych podstawek pod winietki dla gości. Spersonalizowane stanowią też piękny pamiątkowy podarunek dla przybyłych – to zawsze lepsza opcja niż resztki niezjedzonych ciast ze stołów.
Warto także przemyśleć tort w kształcie jednego dużego muffina, a wokół niego rozłożyć trochę babeczek korespondujących z nim barwą czy motywem.
Dlaczego korsarz to świetna alternatywa dla bukietu ślubnego