- 20.07.2023
Bardzo słodkie dylematy mają do rozwiązania wszystkie pary młode. Smak potraw i deserów weselnych buduje nastrój gości i atmosferę przyjęcia. Dziś państwo młodzi mają do wyboru, czego dusza zapragnie.
Z naszej sondy wynika jasno, że także weselne wybory słodkości podlegają regionalizacji. Kołacze, serniki, makowce, mają mocną konkurencję w postaci pianek, pączków, musów, tartaletek. Także tych w wersji vege. Lukry są w odwrocie.
Słodkości weselne
Wybór słodkości weselnych to decyzja strategiczna. Podobnie jak moment ich
podania. Zależy od miejsca, gdzie wesele się odbywa, stylu wesela, pory roku,
liczby i wieku zaproszonych gości, obecności dzieci, a przede wszystkim
budżetu, jakim młodzi dysponują. Wiele par decyduje się na dołączenie
słodkiego upominku do zaproszenia, większość – w formie podziękowania za
obecność na weselu. Wszyscy za to stają przed wyborem: keks czy makowiec,
makowiec czy sernik, a jak sernik to z czekoladą, pudrem czy lukrem? Krakowski
czy na zimno, z galaretką.
A może bezy z owocami i bitą śmietaną? Tiramisu czy
pudding czekoladowy? Tak czy siak, warto pamiętać, że świetnie sprawdzają się
ciasta z owocami sezonowymi – tarty, babki jogurtowe z rabarbarem, babeczki
z ricottą i owocami itp., itd. mniej oczywiste propozycje.
Mirosław Łukasik z firmy Catering 66 mówi o istnieniu wyraźnych trendów, jeśli chodzi o rodzaje tortów – w zależności od regionu kraju i rodzaju lokalizacji.
Artykuł ekspercki: Samoobsługowy drink bar na wesele oraz stół w lemoniadą. Poznajcie cenne rady naszego eksperta!
Jak planować, aby desery weselne nie znikały tak szybko?
Deserów weselnych zamawiamy kilka rodzajów, tak aby każdy mógł wybrać, na
co ma ochotę. Albo spróbować wszystkiego. W dniu wesela nawet osoby
zwykle niejadające słodyczy, z ciekawości próbują deserów zwłaszcza tych
kuszących wyglądem. Eksperci od menu weselnego podpowiadają, by wybrać 3-
4 rodzaje ciast i kilka rodzajów słodkości w formie musów, deserów w
słoiczkach, galaretek, pianek, tartaletek lub muffinek. Pani Natalia z krakowskiej firmy Catering Perfect Food podpowiada, by „na wyjście” zaplanować inne
ciasta dla gości niż te podawane w czasie wesela. - To bardziej eleganckie.
Unikamy wrażenia, że oddajemy resztki – tłumaczy. Ciasta, które zostają,
państwo młodzi mogą podzielić wśród najbliższej rodziny i przyjaciół, a wiele
par dziękuje nimi także obsłudze wesela. Z doświadczenia krakowskiej firmy
wynika, że hitem weselnym są musy w różnych smakach: czekoladowe,
owocowe, karmelowe. - Zdarzało się nam, że trzeba było dorabiać, bo znikały
mgnieniu oka!
Dlatego teraz przygotowujemy od 3 do 5 porcji na osobę –
opowiada. - Porcje deserów i ciast przygotowujemy intuicyjnie, zwykle doliczając na wszelki wypadek dla 10 osób plus, w Catering Perfect Food to się sprawdza – dodaje.
Artykuł: Atrakcje na wesele – zobacz najnowsze trendy i wybierz najlepsze pomysły dla Was!
Z kremem czy z owocami, czyli słodkie kompromisy na weselu
Co powinno przeważać na słodkim stole? Tradycyjne ciasta, czy nowoczesne
propozycje? Wielu młodych ludzi preferuje desery z nasionami chia, wegańskie,
bez glutenu, bez laktozy, inaczej słodzone niż cukrem. Ale na wesele
przybywają także goście, dla których ciastko z kremem, kawałek sernika,
miodownika czy keksu musi być. - Wyjściem jest słodki kompromis - mówi
Robert Jagnieża z firmy Gastroteam, świadczącej usługi w całej Polsce. - Swoim
klientom odradzam jedynie zamawianie tortów w charakterze deserów.
Jeden symboliczny, krojony przez państwa młodych, zupełnie wystarcza. Dziś goście preferują desery lekkie, małe porcje, tak aby się nimi nie objadać, ale
skosztować wielu smaków. Ciasta w stylu wypieki babci i cioci stanowią plan B –
tłumaczy Robert Jagnieża. Często gospodarze zamawiają też pięknie
eksponowane owoce, finger foodsy, słone przekąski i orzechy.
Kiedy podawać ciasta?
-
Słodki stół powinien pojawić się 2-3 godziny od rozpoczęcia wesela (unikamy
w ten sposób: pokusy dla dzieci przed posiłkiem oraz.... znikania deserów,
zanim nadejdzie ich pora) -
Kelnerzy uzupełniają jego zawartość
-
Pożegnalne paczuszki dla gości powinny zawierać 4-6 porcji słodkości na parę