tort ślubny

Czas na słodkości - jak wybrać torty i ciasta weselne?

Zamówienie tortu oraz innych ciast weselnych to, wbrew pozorom, wcale nie takie błahe zadanie. Musicie wziąć pod uwagę wiele kwestii, a przede wszystkim pamiętać o dokonaniu zamówienia z odpowiednim wyprzedzeniem. Aby w trakcie zamawiania weselnych wypieków uniknąć niepotrzebnego stresu i komplikacji, kierujcie się poniższymi wskazówkami.

Kiedy zamówić tort i ciasta weselne?

Poszukiwania cukierni, która przygotuje Wasz tort weselny oraz ciasta zacznijcie już około 4 miesiące przed ślubem - pracownie specjalizujące się w weselnych wypiekach zwykle mają dość napięte terminy.

Źródło: Tomek Fryszkiewicz -Fotografia

Jak wybrać cukiernię?

Wybór cukierni, która dostarczy tort oraz ciasta na wesele powinien być dobrze przemyślany. Dlatego w pierwszej kolejności zwróćcie się o pomoc i opinię do Waszej rodziny oraz znajomych, którzy w ostatnim czasie uczestniczyli w weselu. Przypomnijcie sobie, na jakim weselu tort zrobił na Was wrażenie. Skontaktujcie się z osobami, które brały wtedy ślub w celu uzyskania informacji na temat cukierni. Równocześnie szukajcie informacji w Internecie, przeglądajcie foldery reklamowe lokalnych cukierni i oceńcie, które z nich są godne uwagi.

Następnie wytypujcie 3-4 cukiernie, które po wstępnej analizie najbardziej przypadły Wam do gustu i umówicie się z nimi na spotkanie.

Podczas spotkania pamiętajcie o kilku kwestiach, które pomogą Wam w wyborze odpowiedniej cukierni:

  • poproście o portfolio ze zdjęciami wykonanych tortów weselnych - dzięki temu ocenicie kreatywność, estetykę oraz doświadczenie cukiernika,
  • zapytajcie o możliwość degustacji poszczególnych smaków tortów - pozwoli Wam to ocenić jakość wyrobów,
  • dowiedzcie się, czy pracownia wykonuje torty według projektu klienta - jest to niezwykle ważne w przypadku, gdy wybierzecie skomplikowany bądź niestandardowy wzór tortu,
  • doprecyzujcie kwestie dostawy - zapytajcie cukiernika, czy jego pracownia również dostarcza tort na miejsce i go rozpakowuje (lub montuje).
  • zapytajcie o dodatkowe koszty - warto wcześniej wiedzieć, czy za dodatkowe elementy (figurki, dekoracje, stelaże) bądź usługi (dowóz, montaż tortu na sali) cukiernia pobiera opłaty.

Jak duży tort zamówić?

Zanim zamówicie wasz tort, musicie znać dokładną liczbę gości na Waszym weselu. Na tej podstawie będziecie mogli obliczyć, jakiej wielkości wypiek będzie potrzebny. Zwykle na jedną osobę liczy się ok. 8-10 dag tortu. Warto jednak doliczyć dodatkowe 2 kg jego wagi na dekoracje oraz “dokładki”, a także na wypadek “niezręcznego” podania lub pokrojenia tortu.

Rodzaje tortów

Wybór spośród wielu rodzajów tortów to zazwyczaj najbardziej problematyczna część planowania. Wybierając tort należy wziąć pod uwagę wiele elementów.

Źródło: eMSzu StudioPhotography

Kształt tortu

Wybór kształtu w dużej mierze uzależniony jest od Waszego gustu oraz pomysłowości. Pamiętajcie, że im bardziej niestandardowy kształt wymyślicie, tym cena tortu będzie wyższa. Cukiernia będzie bowiem musiała przygotować specjalną formę.

Tort może być okrągły, kwadratowy, jak również w nietypowym kształcie. Jeśli chodzi o formę ustawienia, wyróżnia się następujące rodzaje tortów:

Tort piramida - o kwadratowej podstawie, wielopiętrowy, bez stelaża.
Tort na lustrze - płaski tort przygotowany na lustrzanej powierzchni.
Tort na stelażu - jest to konstrukcja składająca się z kilku niezależnych tortów ustawionych na specjalnym stelażu.

Styl tortu

Kolejnym ważnym elementem przy wyborze tortu jest jego styl. Powinien on być dopasowany zarówno do stylu uroczystości, jak i osobowości Pary Młodej. Jeśli wybraliście motyw przewodni Waszego wesela, tort powinien do niego nawiązywać.

Tort weselny może być wykonany w wytwornym i eleganckim stylu, odnosić się do pory roku czy epoki. Popularne są również torty w stylu angielskim, amerykańskim oraz retro.

Wybierając styl tortu pamiętajcie o tym, aby był on spójny z całością Waszego ślubnego wizerunku.

Źródło: www.redwedding.pl -Fotografia

Smak

Wybór smaku tortu nie jest sprawą prostą. Nie można kierować się wyłącznie własnymi preferencjami smakowymi, gdyż tort powinien smakować wszystkim gościom. Oczywiście trudno trafić w gusta każdego, dlatego dobrze jest postawić na smaki uniwersalne, neutralne. Do takich należą np.:

  • śmietankowo - truskawkowe / malinowe / wiśniowe / porzeczkowe,
  • czekoladowe,
  • czekolada z toffi / pomarańczą / gruszką / brzoskwinią / wiśnią,
  • pistacjowe,
  • orzechowe,
  • orzechowo-kawowe,
  • tiramisu.

Jeśli zależy Wam na bardziej ekstrawaganckim i nietypowym smaku, a jednocześnie chcecie trafić w gusta jak największej ilości gości, warto zamówić tort na stelażu, w którym każda warstwa będzie miała inny smak.

Kolor tortu

Najczęściej spotyka się torty w białym kolorze, jednak nie jest to zasadą. Podobnie jak w przypadku kształtu oraz smaku, również i kolor jest kwestią indywidualnego wyboru i gustu. Wytwornie prezentuje się tort w kolorze ciemnej czerwieni bądź granatu, a w wersji romantycznej - w barwie błękitu czy pastelowego różu.

Jeśli chcecie, aby Wasz tort był w nietypowym kolorze, zadbajcie o to aby nie wyłamywał się za bardzo z konwencji, w której utrzymane jest całe wesele.

Kolor tortu uzyskuje się:

  • używając różnego rodzaju barwników spożywczych dodawanych do ciasta, masy czy polewy,
  • poprzez nasączanie ciasta rumem, winem, brandy czy sokami owocowymi.

Źródło: wilczkiewicz.com

Dekoracje

Każdy tort zazwyczaj posiada wieńczącą go dekorację. Popularne figurki Pary Młodej obecnie wypierane są przez dekoracje w kształcie kwiatów lub innych, charakterystycznych dla Pary Młodej, elementów i symboli. Mogą one mieć charakter poważny i dostojny, jak i zabawny.

Dekoracje na torcie można wykonać z:

  • marcepanu,
  • lukru,
  • polewy czekoladowej, kremowej, karmelowej,
  • galaretki,
  • świeżych kwiatów,
  • owoców,
  • orzechów,
  • posypek,
  • ziaren kawy.

Bez względu na to, jaką dekorację tortu wybierzecie, powinna ona przede wszystkim zdobić tort i zachęcać do jedzenia.

Transport

Jeśli cukiernia zapewnia Wam transport tortu na miejsce uroczystości, nie musicie się o nic martwić. Wystarczy tylko ustalić dokładną godzinę dowozu oraz domówić szczegóły dotyczące wniesienia tortu i rozpakowania (lub montażu) na sali. Cukiernie zwykle dysponują samochodami z chłodnią, dzięki czemu tort zostanie bezpiecznie dostarczony na miejsce nawet w upalne dni.

Jeśli sami musicie zapewnić transport tortu na salę weselną, pamiętajcie o:

  • odpowiednim opakowaniu chroniącym go przed deformacją w czasie jazdy,
  • asekuracji tortu w trakcie przewożenia, dzięki czemu tort nie będzie się przemieszczał ani nie ulegnie zniszczeniu w czasie gwałtownego hamowania,
  • odpowiedniej temperaturze przechowywania, zwłaszcza, jeśli odbiór tortu nie następuje w dniu wesela, lecz wcześniej.

Kiedy podać tort weselny?

Wiele Par Młodych praktykuje podawanie tortu weselnego po północy, czyli po oczepinach. Coraz częściej odchodzi się jednak od tego zwyczaju z kilku powodów:

  • o tej porze część gości może być już nieobecna na sali weselnej,
  • goście są pochłonięci zabawą i mogą nie zwrócić uwagi na uroczyste podanie tortu,
  • goście są najedzeni i nie mają ochoty na słodkości o tak późnej porze.

Tort podaje się na udekorowanym stole oraz ustawia naprzeciwko stołu Państwa Młodych w taki sposób, aby był w zasięgu wzroku wszystkich gości.

Dobrze jest podać tort po pierwszym posiłku, wraz z kawą i herbatą. Goście będą wówczas w komplecie, a sam tort z pewnością skupi na sobie ich uwagę. Pamiętajcie o tym, aby jego podanie zostało gościom uroczyście zakomunikowane.

Źródło: Patrycja KierońskaFotografia

Krojenie tortu

Przed przystąpieniem do krojenia tortu należy ściągnąć z niego ozdobną figurkę czy inne większe dekoracje. Następnie Pan Młody kładzie prawą rękę na prawej dłoni Panny Młodej i wspólnie dokonują odkrojenia pierwszego kawałka, którym częstują siebie nawzajem. Następnie tort podawany jest rodzicom oraz dziadkom.

Kolejne kawałki krojone są przez członka rodziny lub obsługę wesela i podawane gościom.

Zamawianie ciast weselnych

Przy zamawianiu ciasta na wesele kierujcie się podobnymi zasadami do tych, których przestrzegaliście podczas zamawiania tortu, czyli:

  • wybierzcie cukiernię, o ile ciasto nie będzie zamawiane w tej samej, co tort weselny,
  • wybierzcie rodzaje ciast - do wyboru są m.in jabłecznik, ciasto owocowe, sernik, piernik, murzynek, babeczki, ciasteczka,
  • określcie ilość ciasta kierując się zasadą, że na jednego gościa przypada 20 dag ciasta,
  • zamówcie ciasta co najmniej z 2-miesięcznym wyprzedzeniem,
  • zadbajcie o bezpieczny transport ciast na salę weselną.

Tort i ciasto w prezencie

Warto również zaopatrzyć się w kartoniki z zamknięciem, w które zapakujecie ciasto lub tort gościom opuszczającym wcześniej wesele. Przydadzą się one również w sytuacji, gdy po weselu zostanie Wam duża ilość ciasta.

Możecie je wtedy zapakować w pudełka i zabrać do domu lub rozdać w prezencie sąsiadom lub znajomym, którzy nie mogli uczestniczyć w weselu.

Pudełka na ciasto mogą być kartonowe lub plastikowe. Jeśli budżet Wam na to pozwala, możecie przygotować specjalne bileciki czy zawieszki z Waszymi imionami, datą ślubu oraz słowami podziękowań, które dołączycie do pudełek z ciastem i wręczycie opuszczającym wesele gościom.

Zamówienie tortu i ciasta w skrócie:

  1. Wybierzcie cukiernię.
  2. Umówcie się na wizytę z cukiernikiem.
  3. Określcie, ile potrzebujecie tortu i ciasta.
  4. Wybierzcie kształt, styl, kolor tortu oraz rodzaje ciast.
  5. Zadbajcie o transport tortu i ciast na salę weselną.